Traf her-INVIT- A5

Οι «Ενεργοί Πολίτες», τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στις 6:00 το απόγευμα, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Κυκλοφοριακά προβλήματα Δ. Ηρακλείου» με ιστορική αναδρομή στα κυκλοφοριακά της πόλης και των κυκλοφοριακών μελετών, τα σύγχρονα κυκλοφοριακά προβλήματα του Δήμου και σκέψεις λύσεων, τη Δημοτική Συγκοινωνία και όχι μόνο.

kp

Οι θέσεις των Ενεργών Πολιτών - Ηλίας Λυγερός

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί, γιατί ξεχωριστή παρέμβαση για την κοινωνική πολιτική;
Δεν μπορούσαμε αυτά να τα συζητήσουμε σε μια εκδήλωση συνολικά για το πρόγραμμα;
ΟΧΙ βέβαια

kp

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί, γιατί ξεχωριστή παρέμβαση για την κοινωνική πολιτική;
Δεν μπορούσαμε αυτά να τα συζητήσουμε σε μια εκδήλωση συνολικά για το πρόγραμμα;
ΟΧΙ βέβαια
και λέμε ΟΧΙ διότι καθένας βάζει το στίγμα του, τις προτάσεις του σε αυτή την περίοδο.
Για εμάς ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η πρώτη προτεραιότητα και στην δημοτική μας πολιτική.
Δεν είναι οι ούτε οι οικονομικοί δείκτες , ούτε τα τεχνητά πλεονάσματα
Και δεν μπορεί να είναι
Όταν δίπλα μας καθημερινά
 Οι δείκτες της ανεργίας καλπάζουν ( 28% ) και οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχώς μεγαλώνουν
 Οι δείκτες των αυτοκτονιών αυξάνουν , άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους ( χωρίς να τους τις παίρνουν οι κομμουνιστές)
 Όταν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού φτωχοποιούνται
 Η δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία, ασφάλιση, παιδεία απομακρύνεται και ιδιωτικοποιείται.
Θα μπορούσε κάποιος να απαριθμήσει πολλές πλευρές κοινωνικών και ανθρώπινων προβλημάτων

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

Γιατί όμως φθάσαμε ως εδώ ;

 

helth

Πως καθορίζεται το επίπεδο υγείας ενός λαού;

Σύμφωνα με τις μελέτες της ΠΟΥ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συμμετέχει στην υγεία ενός λαού κατά 15% ενώ το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε κατά 85%. Η ΠΟΥ καθορίζει το επίπεδο υγείας ενός λαού με τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας που είναι: η εργασία, το εισόδημα, το εργασιακό stress και το άγχος της καθημερινότητας, η επαρκής και ποιοτική διατροφή, οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, θέρμανσης, πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, η ασφαλής μετακίνηση, οι κοινωνικές συναναστροφές, η σχέση με εξαρτησιογόνες ουσίες, κλπ.
Τι έχει γίνει λοιπόν με όλα αυτά, τα χρόνια του Μνημονίου; Έχουμε αφενός την δυσκολία πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αύξηση ανασφάλιστων, που σκέφτονται το κόστος πρόσβασης στα Δημόσια νοσοκομεία, διάλυση ΠΦΥ, αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα) και αφετέρου δραματική επιδείνωση των κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας: αύξηση των αστέγων, τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, την έλλειψη θέρμανσης, τον υποσιτισμό,, την εργασιακή καταπόνηση και εκμετάλλευση κλπ
Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο ειδικά για το επίπεδο υγείας ενός λαού, οι δείκτες που το ορίζουν είναι κυρίως τρεις: ο Ετήσιος αριθμός θανάτων, η Βρεφική θνησιμότητα, και το Προσδόκιμο ζωής.

 

farmaka1

Φίλες και φίλοι καλησπέρα,
Αφού ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση, θα ζητήσω για 10΄ λεπτά την προσοχή σας, να σας αναλύσω, από την πλευρά των φαρμακοποιών
α) Τι συμβαίνει σήμερα με την φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού.
β) Τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί στο μέλλον. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική κατάσταση και γ) Τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη μας, 'ούτως ώστε ο Έλληνας πολίτης, να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό, που λέγετε φάρμακο'.
Πριν από όλα όμως, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με το φάρμακο, ξεκινώντας από το 1981 και μετά.
Ξεκινάω από το 1981, γιατί μέχρι τότε το μεγαλύτερο κομμάτι, του ελληνικού λαού ήταν ανασφάλιστο και άρα πρόσβαση στο φάρμακο δεν είχε. Το 1981 με την δημιουργία του ΕΣΥ και την προμήθεια με βιβλιάρια υγείας, στο σύνολο του Ελληνικού λαού (όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα ασφάλισης (Σε ΙΚΑ ή αυτασφάλιση) εφοδιάστηκαν με βιβλιάρια του ΟΓΑ και δυστυχώς μαζί και την δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακα τους, οι έλληνες ασθενείς και λέω δυστυχώς, γιατί έτσι άρχισε και το πάρτι με τα φάρμακα. Αφ' ενός μεν στα αγροτικά κυρίως ιατρεία, όπου οι ασθενείς έφευγαν με σακούλες φαρμάκων, μια και για τους περισσότερους δεν υπήρχε και συμμετοχή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κακή χρήση των φαρμάκων και μια κοινωνία εξαρτημένη από το φάρμακο και ειδικά τα αντιβιοτικά και σε αυτό βοηθήσαμε, όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που χαρακτηρίζονται και γραφικοί το λιγότερο και ενώ υπήρχε η δυνατότητα, να αποκτήσει ο έλληνας πολίτης παιδεία, στη χρήση των φαρμάκων. Αντιθέτως δημιουργήσαμε πολίτες που με το παραμικρό επισκέπτονται τα φαρμακεία και αυτό που μόνιμα σχεδόν ζητάνε είναι 'αντιβίωση και παυσίπονα'.

Σελίδα 1 από 2
 

Δημοφιλή

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Δημοτική Κίνηση
"Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες"
Γιαννίκου 32-34
Ηράκλειο ΤΚ:71201
Τηλέφωνο :2810-241538
e-mail: filopolis@filopolis.gr

                        Επικοινωνία με τις διαμερισματικές ομάδες
Ομάδα 1ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε Ν. Αλικαρνασσού
Ομάδα 2ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Γοργολαΐνι
Ομάδα 3ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Τεμένους
Ομάδα 4ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Παλλιανής
Ομάδα Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών