Παρασκευή, 09 Μάιος 2014 08:54

4. Νεολαία - Παιδεία - Αθλητισμός

neolaia title

Η νεολαία διεκδικεί την συμμαχία όλων των πληττόμενων από την κρίση, ακόμα κι αν οδηγεί σε ρήξη με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό και τις μνημονιακές πολιτικές.

Βασικές επιδιώξεις μας είναι:

Τοπικά νεανικά συμβούλια και στέκια νεολαίας ανά γειτονιά.
• Δημοτική Αρχή που με τις πρωτοβουλίες της να συμβάλει θετικά στην οργάνωση της πάλης -με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας- ώστε να αλλάξει το γενικό πλαίσιο και η εργασιακή πραγματικότητα συνολικά, για σταθερή και μόνιμη εργασία.
• Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των αντίστοιχων δομών του Δήμου για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανασφάλιστων νέων.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ

Βάζουμε φρένο στις προωθούμενες επισφαλείς σχέσεις εργασίας στο Δήμο και στηρίζουμε ένα ευρύτερο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με:

Επαναλειτουργία του γραφείου ενημέρωσης - ανέργων, για την απασχόληση που έκλεισε το 2011.

Προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών, με νομική και οικονομική κάλυψη, για την δημιουργία συνεταιρισμών/κολεκτίβων, κέντρων τυποποίησης και προώθησης προϊόντων μέσα από δομές χωρίς μεσάζοντες/fair trade. Αξιοποίηση δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων για καλλιέργεια από άνεργους και νέους αγρότες.

Συνεργασία με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια, σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για τους νέους επιστήμονες ανά κλάδο, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σύνδεση με έρευνα-καινοτομία. Έρευνα πάνω στα προβλήματα της νεολαίας και της πόλης.

Προώθηση δράσεων για κατάρτιση - μετεκπαίδευση - αξιοποίηση ανέργων και νέων εργαζομένων, από τις δημοτικές υπηρεσίες για υλοποίηση μικρών δημόσιων έργων, αλλά και συνεργατικών εγχειρημάτων νέων τεχνιτών.

Δημιουργία δημοτικών κέντρων εκπαίδευσης. Στελέχωση από νέους άνεργους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα τεχνικής εκπαίδευσης. H κατάρτιση των αποκλεισμένων έχει δοθεί στα ΚΕΚ, που υλοποιούν όλα τα ΕΣΠΑ και ο Δήμος είναι συμπράττων, με αποτέλεσμα τα ΚΕΚ να κερδοσκοπούν με αμφίβολα αποτελέσματα.

Κατάργηση οποιαδήποτε ελαστικής εργασίας στις λειτουργίες του δήμου (κατάργηση θέσεων με συμβάσεις, προσωρινής εργασίας, voucher κλπ)

• Με την αιγίδα του Δήμου και μέσα από άμεση διαβούλευση νεολαίας και παραγωγών, σύνδεση της σίτισης των φοιτητών με παραγωγούς και συνεταιρισμούς, ώστε με χαμηλότερα κόστη να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρώτες ύλες.

Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων αλλά και άλλων αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δήμου και για τη στέγαση των άπορων φοιτητών.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η παιδεiα σήμερα βάλλεται πανταχόθεν, χρέος του δήμου είναι να στηρίξει την δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Δραστηριοποιούμαστε ως Δήμος για να καταργηθεί ο νόμος της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, που μοναδικό σκοπό έχει τις απολύσεις των εκπαιδευτικών. Ο Δήμος υποχρεούται να έχει θέση για το αν και ποια σχολεία θα κλείσουν. Τις απαντήσεις για τα θέματα κτηρίων, εργαστηρίων, ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία με δράσεις, πρέπει να τις συνδιαμορφώνει η σχολική κοινότητα σε συνάρτηση με την αυτοδιοίκηση. Το σχολείο πρέπει να αποτελεί κύτταρο ανάπτυξης των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού.

Ο Δήμος μπορεί να έχει ρόλο υποστηρικτικό προς τη δημόσια εκπαίδευση.

Άμεσες προτεραιότητές μας είναι:

• Ελαχιστοποίηση και κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

• Κανένα σχολείο χωρίς βοηθητικό προσωπικό, φύλακες, καθαρίστριες, γραμματείς.

• Ανοιχτά σχολεία το απόγευμα για παροχή κοινωνικού φροντιστηρίου στα μαθήματα, σε ξένες γλώσσες, μουσική, χορό κλπ για τους μαθητές της περιοχής.

• Δημιουργία Πολύκεντρων Νεολαίας σταδιακά δίπλα σε κάθε σχολικό συγκρότημα, ξεκινώντας από τα πιο απομακρυσμένα με επιτραπέζια, θεατρικό παιχνίδι και συναυλίες.

• Ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών με σεμινάρια που αφορούν τη ψυχολογία παιδιού- εφήβου ή τη διαχείριση κρίσεων μέσα στην τάξη.

• Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης γονέων με τη λειτουργία σχολών γονέων και δημιουργία υποδομών στήριξης και συμβουλευτικής γονέων και μαθητών.

• Τα σχολεία θα μετασχηματιστούν σε τοπικά κέντρα κατάρτισης και των ενηλίκων με μαθήματα υπολογιστών, γλωσσών κλπ

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα στην πόλη με ευθύνη του Δήμου στην ενετική τάφρο.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σύμφωνα με την «Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου»: Σε παλαιότερη έκθεση του ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Καρύδης είχε διαγνώσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετά σχολεία του Ηρακλείου (ιδίως όσων ήταν κατασκευής των αρχών του 20ου αιώνα και πάντως προ του έτους 1958) και υπέδειξε άμεσες επεμβάσεις στατικής ενίσχυσης και συντήρησης τους. Ταυτόχρονα, πολλά σχολεία, στο ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου, δεν επιδέχονται επεμβάσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο Δήμο Ηρακλείου από τους 20 δημοτικούς σταθμούς, οι 15 είναι ιδιόκτητοι και 5 στεγάζονται (Ι', ΙΑ', Θ', Παράρτημα Μητέρα, Κυπαρισσίου), σε ενοικιαζόμενα κτήρια, που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Προτείνουμε:

• Οι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να μην πληρώνουν, για λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης των Σχολικών Κτιρίων

• Πλήρης καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων

• Μακροπρόθεσμο συνολικό σχεδιασμό αντισεισμικής θωράκισης

• Έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας.

• Θέσπιση μητρώου επισκευών - συντήρησης σχολείων.

• Χαρακτηρισμός οικοπέδων σχολικής στέγης σε περιοχές αναπτυσσόμενες

• Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα.

• Προγραμματισμός αγοράς όλων των αναγκαίων προτεινόμενων οικοπέδων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διεκδικούμε σθεναρά και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές - πηγές χρηματοδοτήσεων. Δημιουργούμε ανεξάρτητο ταμείο ενίσχυσης του αθλητισμού και συντήρησης των υποδομών του, ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμα: Δωρεάν αθλητισμός για όλους - αύξηση των αθλούμενων πολιτών.

• Αναδεικνύουμε όλους τους χώρους άθλησης του Δήμου και σε κάθε γειτονιά τους αποδίδουμε στην κοινωνία.

• Συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και αποδίδουμε τα κλειστά στάδια και σχολικά γυμναστήρια, τις σχολικές αυλές στα ερασιτεχνικά σωματεία στην τοπική κοινωνία ή για την διεξαγωγή αγώνων.

• Πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ελέγχου με σκοπό την καταπολέμηση της βίας και του χουλιγκανισμού.

• Στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και θεσπίζουμε το θεσμό της ετήσιας συνέλευσης ερασιτεχνικών σωματείων του Δήμου και την αναλογική εκπροσώπησή τους στα θεσμικά όργανα του Δήμου.

Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των αθλητικών υποδομών, «Κλειστό», «2 Αοράκια», «ΔΑΠΚΗ», «Παγκρήτιο στάδιο» με νέες υποδομές και δημοτική συγκοινωνία.

• Ιδρύουμε εργομετρικό κέντρο για την στήριξη του ερασιτεχνικού κυρίως αθλητισμού του Δήμου σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή.

• Συνδέουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αθλητισμό, πολιτισμό και νεανικό τουρισμό. Με πανελλήνια ή Ευρωπαϊκά φεστιβάλ αθλητισμού και ιστορίας.

• Διεκδίκηση επαναλειτουργίας του αθλητικού σχολείου - σύνδεση με το πανεπιστήμιο.

• Δίδουμε έμφαση στα μη διαδεδομένα αθλήματα.

Αθλητισμός και ειδική αγωγή (βόλεϊ καθημένων, μπάσκετ με καροτσάκια κ.ά)

• Δημιουργούμε νέα προγράμματα για ομάδες που μέχρι τώρα δεν αθλούνται (π.χ. τρίτη ηλικία κ.ά).

• Όλα τα παραπάνω θα πλαισιώνονται από καθηγητές Φυσικής Αγωγής και ειδικευμένο προσωπικό.

 

Δημοφιλή

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Δημοτική Κίνηση
"Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες"
Γιαννίκου 32-34
Ηράκλειο ΤΚ:71201
Τηλέφωνο :2810-241538
e-mail: filopolis@filopolis.gr

                        Επικοινωνία με τις διαμερισματικές ομάδες
Ομάδα 1ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε Ν. Αλικαρνασσού
Ομάδα 2ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Γοργολαΐνι
Ομάδα 3ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Τεμένους
Ομάδα 4ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Παλλιανής
Ομάδα Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών