Παρασκευή, 09 Μάιος 2014 08:33

3. Κοινωνική Πολιτική

koinoniki politiki title

ΥΓΕΙΑ

Η προάσπιση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού που είναι η Υγεία, απαιτεί κοινωνία αλληλέγγυα, με ενεργούς πολίτες. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ηρακλείου έχει μεγάλη πολιτική ευθύνη, γιατί σαν αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων), θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες από κοινού με άλλους Δήμους για ανάσχεση των μέτρων του Καλλικράτη, που βάζει ταφόπλακα στις τοπικές κοινωνίες, με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των Δήμων. Ο Κος Κουράκης δεν πρόβαλλε καμιά αντίσταση. Αλλά πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν ο ίδιος είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου, που έχει ψηφίσει και με τα δύο χέρια τα Μνημόνια.

Σε συνθήκες διάλυσης του ΕΣΥ, ο Δήμος με τη μορφή της θεσμικής εξουσίας, καλείται να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας των δημοτών του. Με απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο, απλώνουμε δίκτυο προστασίας της υγείας όλων των δημοτών, με σταδιακή ανάπτυξη ενδιάμεσης δομής υγείας και κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Δημοτικός Οργανισμός Προαγωγής Υγείας), σε συνεργασία με τους υπάρχοντες φορείς υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Κύριος στόχος μας είναι η πρόληψη αλλά και η προαγωγή υγείας με προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ανάπτυξη και ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας ηλικιωμένων, στήριξης της οικογένειας – μητρότητας, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (εξαρτημένοι, άτομα με αναπηρίες, κακοποιημένα άτομα, μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά κ.α. (με διαθέσιμα κονδύλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης). Προγράμματα μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, υποδοχής αποασυλοποιημένων ψυχικά ασθενών και Αγωγής Υγείας.

Για την επίτευξη όλων αυτών προβλέπεται Συντονιστική Γραμματείαπου θα διεκδικήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και θα παραπέμπει τους έχοντες ανάγκη στις τοπικές κρατικές δομές υγείας.

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τα ναρκωτικά αποτελούν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες (ο αριθμός τους ανεπίσημα μπορεί να φτάνει τις 10.000), όσο και για τις οικογένειες τους.

• Βασική μας στόχευση είναι η εντατικοποίηση της πρόληψης με εκπαιδευτικά- ενημερωτικά προγράμματα, για μαθητές και (κυρίως) για τους εκπαιδευτικούς, από τα Προγράμματα Πρόληψης στελεχωμένα τους με το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ενίσχυση του ΚΕΣΑΝ που υπάγεται στο Δήμο Ηρακλείου, το οποίο δραστηριοποιείται στο τομέα της πρόληψης και αποτελεσματική συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ και τον ΟΚΑΝΑ (υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας).

• Αναδεικνύεται και πάλι η ανάγκη φύλαξης των σχολείων με σχολικούς φύλακες για την απομάκρυνση των εμπόρων του "θανάτου".

Κοινωνική Επανένταξη

Ανάπτυξη - δημιουργία ευκαιριών επανένταξης και εργασίας για τους πρώην χρήστες, με ισότιμη αντιμετώπιση και στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού:

• Με παραχώρηση σε "κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης" εργασίας στους Δήμους. (πχ. Τμήμα του πρασίνου). Το ΚΕΘΕΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για τη Δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού.
• Με την ενίσχυση των καλλιτεχνικών ομάδων που στηρίζονται από πρώην χρήστες ή κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Εκμετάλλευση της Δημοτικής περιουσίας - ανακαίνιση και χρήση τους για δομές κοινωνικής προστασίας

• Άμεση προτεραιότητα στη Δημιουργία Στέγης προσωρινής φιλοξενίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο

• Δημιουργία Ξενώνα Αστέγων

και ταυτόχρονα:

Δεν αρκούμαστε σε πολιτικές ανακύκλωσης της φτώχειας, πελατειακές σχέσεις εξάρτησης με μοντέρνο περιτύλιγμα μέσα από ξεπερασμένες παροχές προσωρινής στέγασης. Διεκδικούμε πλαίσιο προστασίας - Συμπαρατασσόμαστε με τα αντίστοιχα κινήματα, ενάντια στις κατασχέσεις και τις εξώσεις, διεκδικούμε κοινωνικό ενοίκιο και αύξηση του αποθέματος κοινωνικών κατοικιών ως μόνιμες λύσεις στεγαστικής αποκατάστασης για τα νοικοκυριά που χάνουν την κατοικία τους και όσα δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος, τους άστεγους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες.

• Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης για την απασχόληση - ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας.
• Δράσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας ευπαθών ομάδων (εξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς, φυλακισμένοι, ΑμεΑ) μέσα από την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ΕΝΤΑΞΗΣ.
Ενίσχυση της λειτουργίας των Δομών για τη φτώχεια ούτως ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης όλων όσων πλήττονται από την κρίση.
• Δράσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή λόγω αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικής προτίμησης που στερούν από συνανθρώπους μας στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα.
• Υποστηρίζουμε και επεκτείνουμε δράσεις όπως του «Συμβούλιου Ένταξης Μεταναστών» (με τη συνεργασία Δήμου Ηρακλείου- ΤΕΙ - Τοπικών Φορέων) για: Πληροφόρηση και καθοδήγηση μεταναστών - Καταπολέμηση ξενοφοβίας των πολιτών και ρατσιστικών συμπεριφορών, τις Ομάδες και Δίκτυα (Δίκτυο ΡΟΜ) και αξιοποιούμε διακρατικά προγράμματα για την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης των Ρομά.

 

Δημοφιλή

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Δημοτική Κίνηση
"Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες"
Γιαννίκου 32-34
Ηράκλειο ΤΚ:71201
Τηλέφωνο :2810-241538
e-mail: filopolis@filopolis.gr

                        Επικοινωνία με τις διαμερισματικές ομάδες
Ομάδα 1ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε Ν. Αλικαρνασσού
Ομάδα 2ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Γοργολαΐνι
Ομάδα 3ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Τεμένους
Ομάδα 4ης Δημοτικής Κοινότητας                        Δ.Ε. Παλλιανής
Ομάδα Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών